Marulun sağlığımıza 9 müthiş faydası

Yaz aylarına doğru gidildikçe daha az rastlayacak olsak da marul, kıvırcık ve iceberg tüketmek için daha vaktimiz var. Sağlık dostu marulu yaz-kış demeden tüketmeye özen göstermelisin.

  • 29PAYLAŞIM
  • 4865OKUMA

Marul genellikle “diyet gıdası” olarak bilinir. Marulun faydaları tahmin ettiğinden çok daha fazla. Iceberg ya da kıvırcık yerine marul tüketmelisin. Çünkü marul bu ailenin en fazla besin değerine sahip olan gıdası konumunda.

Marulda daha az şeker ve sodyum bulunuyor. Marul, icebergin iki katı protein ve kalsiyum içeriyor. Maruldaki K vitamini oranı, icebergin 3 katı ve demir oranı ise icebergden 4 kat daha fazla. Maruldaki C vitamini ise icebergin 7 katı. Maruldaki A vitamini oranının ise icebergin 17 katı olduğu da unutmamalısın.

İşte marulun faydaları:

Düşük kalori ve neredeyse sıfır yağ:

İnce ince doğranmış bir bardak marulda sadece 12 kalori bulunuyor. İşte bu nedenle zayıflama diyetlerinin başlıca yiyeceği olarak biliniyor.

 Kilo verilmesine yardımcı olur:

Marul lif ve selüloz kaynağıdır. Tok tutma etkisinin yanı sıra sindirimi de geliştirir. Sindirim sisteminin geliştirilmesi kilo vermek isteyenler için iyi bir haber gibi görünmese de, bu uzun dönemdeki kilo kontrolü için büyük önem taşıyor.

Kalbe destek verir:

Marulda bol bulunan C vitamini ve beta-karoten, kolesterolün neden olduğu tıkanıklıkların önlenmesini sağlar. Bu da, damar tıkanıklığına neden olacak plak oluşumunu engeller.

Marul Omega-3 yağ asidi deposudur:

Maruldaki omega-3 ile omega-6 oranı 2’ye birdir. Bu mükemmel bir oran olarak kabul ediliyor. Maruldaki yağ oranı çok yenilmediği sürece çok net değildir ancak bu yağ asitlerinden dolayı tüketilmesi öneriliyor.

Protein deposu:

Marulun protein oranı % 20’dir. Tıpkı tam tahıllı gıdalar gibi, marulda bulunan protein de eksiksizdir. Ancak maruldaki protein miktarı, diğer gıdalarla birleştirilerek artırılabilir.

Uykusuzluğa iyi gelir:

Marulu kestiğinde ya da ikiye ayırdığında gördüğün beyaz suya laktukarium adı verilir. Bu sıvının sakinleştirici ve uyku verici bir etkisi vardır. Uykusuzluk çekiyorsan birkaç marul yaprağı yiyebilir ya da marul suyu tüketebilirsin.

Marul alkalin düzeyini korur:

Marulda bulunan mineraller toksinlerin yok olması ve vücuttaki asit/alkalin dengesinin korunmasını sağlar. Bu denge kurulduğunda enerjin yükselir, daha net düşünebilirsin, iyi uyku uyursun ve cildin genç görünür.

Glisemik endeksi düşüktür:

Marulun ortalama glisemik endeksi 15’tir, çünkü protein oranı çok düşüktür. Glisemik endeksleri düşük olan yiyecekler, kan şekeri düzeyini takip etmek zorunda kalan insanlar için çok önemlidir. Ayrıca marulun beyaz şeker içermediğini de belirtmek gerekir.

Her şekilde tüketebilirsin:

Marul kolaylıkla çiğ tüketilebilecek bir gıdadır ve bu özelliği ile birçok mikro besini vücuda almış olursun. Bu mikro besinleri pişirilmiş ya da işlemiş yiyeceklerde bulamazsın. Çiğ olarak yenen gıdalar aynı zamanda hayati enerji kaynağıdır. Ayrıca marul organik olarak bulunabilen en kolay gıdalar arasında yer alıyor.

Göz sağlığını korumanın 4 yolu

Göz sağlığını korumanın en kolay yolu, sağlıklı beslenmekten geçiyor. Araştırmalar,sağlıklı beslenmenin gözleri birçok hastalığa karşı koruduğunu ve bazı hastalıkların ilerlemesini yavaşlattığını beli

38955

Bağırsakları temizleyen yiyecekler

Sağlıklı bir vücut için bağırsak sisteminin düzenli olarak temizlenmesi büyük önem taşıyor.

5975

Depresyonu tetikleyen 5 yiyecek

Depresyon tedavisinde belirli gıdalardan kaçınmak ve daha önce kullanılmayan besinleri diyete eklemek, hastaların rahatlamasına yardımcı olur. Aynı zamanda vücudun kendisini onarma kapasitesini artır

5919

Sağlıklı 5 ara öğün

Sağlıklı bir beslenme programının ilk ana kuralı ara öğünlerin dengelenmesi...

7284