Aşırı susamanın 6 önemli nedeni

Gün içerisinde çölde kalmış gibi susuzluk hissi yaşıyorsan, bu durumun ardındaki nedenlere bir göz atmanda fayda var.

  • 193PAYLAŞIM
  • 32347OKUMA

Diyabet

Diyabet, susuzluğu tetikleyen en önemli nedenler arasında yer alıyor. Kan şekeri seviyen yükseldiğinde böbreklerin glukozdan kurtulmak için daha fazla ürin üretiyor. Sık idrar yapmak ise susuzluğa neden oluyor. Sık idrar yapma, susuzluk hissi, açıklanamayan kilo kaybı ve yorgunluk gözlemliyorsan, diyabet ile karşı karşıya olabilirsin.

Adet dönemi

Adet sürecinde sürekli su içme ihtiyacı hissedebilirsin. Bu dönemde kan kaybı yaşandığı için susuzluk hissi bir hayli artıyor.

Ağız kuruluğu

Ağız kuruluğu tükürük kompozisyonundaki değişimin azalması ile oluşabiliyor. Çiğnemede güçlük, kötü nefes kokusu, ipimsi salya bu durumun belirtileri arasında. Ağız kuruluğu, bazı ilaçların yan etkisi olarak da gözlemlenebiliyor.

Anemi

Ani oluşan kan kaybı aneminin en önemli nedeni. Bu durumda vücudun kırmızı kan hücrelerini normalden daha hızlı kaybediyor ve bunu telafi ederken de susuzluk meydana geliyor.

Düşük tansiyon

Stres, adrenalin bezlerinin daha az çalışmasına neden oluyor. Stres durumu ciddi boyutlara ulaştığında ise tansiyon düşüklüğü meydana geliyor. Bunun sonucunda baş dönmesi, anksiyete, depresyon gibi rahatsızlıkların oluşmasının yanı sıra susuzluk da gözlemlenebiliyor.

Beslenme tarzı

Sağlığına birçok katkı sağlayan kuşkonmaz, limon, kavun, pancar, zencefil, maydanoz gibi besinler idrar söktürücü olduğu için susuzluğa da neden olabiliyor.

Ramazanda sıvı kaybını önleyecek 8 öneri

Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesi, hava sıcaklığının artması ve uzun süre susuz kalma sonucu; vücuttan terle birlikte sodyum ve potasyum gibi bir çok mineral kayboluyor.

36337