Oruç tutanlar nasıl ağız bakımı yapmalı?

Beslenme ve su tüketimi, dişlerin doğal temizliğine katkıda bulunuyor. Bazı sert gıdaların diş yüzeylerini temizleme özelliği olduğunu, su tüketiminin de plak ve çürük oluşumunu engellemek açısından önem taşıdığını vurgulayan, DentGroup Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Dr. Şirin Tuzcu,  Ramazan’da oruç tutarken, sadece iftar ve sahurda yapılacak diş bakımının yeterli olmayacağını belirtiyor.  Ramazan öncesi bir diş hekimine […]

  • 19PAYLAŞIM
  • 3157OKUMA

Beslenme ve su tüketimi, dişlerin doğal temizliğine katkıda bulunuyor. Bazı sert gıdaların diş yüzeylerini temizleme özelliği olduğunu, su tüketiminin de plak ve çürük oluşumunu engellemek açısından önem taşıdığını vurgulayan, DentGroup Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Dr. Şirin Tuzcu,  Ramazan’da oruç tutarken, sadece iftar ve sahurda yapılacak diş bakımının yeterli olmayacağını belirtiyor.  Ramazan öncesi bir diş hekimine diş temizliği yaptırmak, oruçlu iken, iftarda ve sahurda 5 bakım kuralına dikkat etmek, diş sağlığı açısından önem taşıyor.


Ramazan boyunca, oruç nedeniyle sadece iftar ve sahurda diş bakımı yapmak, gün boyunca ağızdaki bakteri sayısının artmasını engellemiyor. Dent Group Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Dr. Şirin Tuzcu, Ramazan ayında ağız kokusunun, çoğunlukla dişler, dişetleri ve dil çatlakları üzerinde biriken bakterilerin varlığı nedeniyle oluştuğuna dikkat çekiyor.

Yemek yemeden ve su içmeden  uzun süre geçirmenin ağızdaki bakteri sayısını artırdığını ifade eden Dr. Şirin Tuzcu, “ Bu bakterilerin faaliyetleri sonucu kötü koku oluşur. Bunu engellemek için özellikle sabah kalkınca macunsuz şekilde dişler ve dilin üzeri fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Gün içerisinde ağzı suyla hafifçe çalkalamak da faydalı olacaktır” uyarısında bulunuyor.

Ramazan aylarında iftardan ve sahurdan sonra sırasıyla diş fırçalama, diş ipi ve gargara kullanımının eksiksiz şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Dr. Şirin Tuzcu, Ramazan’da ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir sorun yaşamamak için, önceden önlem almak gerektiğini de kaydediyor.  Dr. Tuzcu, “Ramazan öncesinde ağız ve diş sağlığı açısından diş hekimini ziyaret etmek faydalı olacaktır. Dişlerde herhangi bir çürük, diş taşı ya da iltihabi bir durum varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Ayrıca Ramazan ayına hazırlık için profesyonel bir temizlik yaptırmak da faydalı olacaktır” şeklinde konuşuyor.

Dr. Şirin Tuzcu, Ramazan’da oluşabilecek, dişte gece uykudan uyandıran ağrı, yüzde şişlik, dişetinden gelen iltihaplı akıntı gibi acil diş ya da diş eti problemlerinin Ramazan nedeniyle ertelenmemesi uyarısında da bulunarak, bu tür durumlarda  hemen bir diş hekimine başvurularak, tedaviye bir an önce başlanması gerektiğini hatırlatıyor.

Oruçluyken Diş Bakımının 5 Kuralı:

• Oruçlu iken dişler ve dil macunsuz fırçalanmalı
• Diş ipi kullanılmalı
• Gün içinde ağız suyla hafif çalkalanmalı
• İftar ve sahur sonunda diş fırçalanmalı
• İftar ve sahur sonunda gargara kullanılmalı

 www.dentgroup.com.tr