Moda ve Moda

Ramazan bayramı için beslenme önerileri

Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girebilirsin. Bu durumda hazımsızlık başta olmak üzere, sindirim sisteminde bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Bayram tatilinin eziyete dönüşmesini istemiyorsan, Ramazan bayramı için beslenme önerilerine göz atabilirsin.

Hafif kahvaltı

Bayram sabahı güne hafif bir kahvaltı ile başlayabilirsin. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeleri bolca tüketmeli, yumurtayı haşlanmış olarak yemeli ve az yağlı peynir tercih etmelisin. Sucuk, salam, sosis, börek, kızartma, kavurma gibi besinlerden mümkün olduğunca uzak durmalısın. Bayram ziyaretlerinde tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal gibi tatlı besinler tüketmemeye de özen göstermelisin.

2 ara öğün

Ramazan süresince iftar ve sahur olan iki ana öğününü bayramın başlamasıyla birlikte sabah, öğlen ve akşam olmak üzere 3 ana ve en az 2 ara öğüne dönüştürmelisin.

Tatlı tüketimi

Bayram ziyaretlerinde yakınlarının ısrarcı tutamlarına rağmen, tatlı tüketimini sınırlandırmalısın. Eğer tatlı yeme isteğine dur diyemiyorsan, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edebilirsin.

İkramlara dikkat

Konuklarına ikramda bulunurken hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler, şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran vb. içecekler sunabilirsin.

Bol bol su tüketimi

Bayram süresince sıvı alımını artırmalı, günde yaklaşık 2 litre su içmelisin. Ayrıca öğünlerine ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar da ekleyebilirsin.

Lif oranı yüksek gıdalar

Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif oranı yüksek olan gıdalar tüketmelisin. Lif oranı yüksek besinler, aynı zamanda kan şekerinin de yükselmesini engeller.

Alışkanlık haline getirme

Ramazan sürecinde yediğin sahur yemeğini, ramazandan sonra da gece yeme alışkanlığına dönüştürmemelisin.

Hareketli ol

Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanın tekrar düzelmesi, vücut ağırlığının dengede olabilmesi için bayramdan sonra sağlıklı beslenme, öğün atlamama, bol su içme gibi ilkelere uymanın yanı sıra düzenli fiziksel aktivite yapmaya da özen göstermelisin.